- تجربهي اسهال و يبوست مزمن: ممكن است آسيب در دريچه مقعد هنگام خروج سريع مدفوع در هنگام اسهال با ايجاد اصطحكاك يا خروج كند و به سختي آن حين يبوست با ايجاد فشار به وجود آيد.
- اختلالات كبدي: مشكلات كبدي با ايجاد اختلال در روند طبيعي فعاليت دستگاه گوارش ميتواند زمينهساز هموروئيد شود.
- كانسر كولون(سرطان قسمتي از روده بزرگ): سرطاني شدن قسمتهايي از روده مانع حركات رودهاي و ايجاد مشكلاتي در هضم و دفع مدفوع ميشود.
- پارگي مقعد هنگام برش عضلات كف لگن در زايمان سخت: در برخي زايمانهاي سخت براي كمك به خروج سر نوزاد، نياز به برشهاي عمقيتر در ناحيهي كف لگن است، بياحتياطي حين برش ميتواند عضلات ناحيهي مقعد را نيز درگير و به آن آسيب بزند.
- ضعف عصبي عضلاني دريچه مقعدي به علت كهولت سن: ممكن است با بالا رفتن سن كنترل عصبي عضلاني فرد بر ناحيهي مقعد كم شود و كنترل فشار وارد بر آن از توان فرد خارج گردد.
- بارداري: بارداري نه تنها به دليل تغييرات هورموني مؤثر بر دستگاه گوارش و ايجاد يبوست، بلكه به دليل فشار ناشي از بزرگي شكم و رحم باعث تحريك ناحيهي مقعد ميشود.
- اختلالات روحي و رواني: مشكلات و بيماريهاي روحي مانند افسردگي نه تنها روح بلكه جسم فرد را تحت تأثير كمتوجهي و آسيب قرار ميدهد.
- اعتياد به مواد مخدر: مواد مخدر از جمله ترياك با برهم زدن عملكرد صحيح دستگاه گوارش و ايجاد يبوست فرد را مستعد هموروئيد ميكند.
- مصرف برخي داروها: اختلالات گوارشي ناشي از عوارض برخي داروها نيز فرد را در معرض آسيب بواسير قرار ميدهد.
نكته: يبوستهاي مزمن به صورت دفع ناكامل مدفوع و چند روز در ميان با ايجاد فشار در عضلات دريچهاي ناحيهي مقعد باعث اختلال در حركت ياريدهنده ماهيچههاي صاف راست رودهي اين ناحيه به عروق آن شده و بدين گونه زمينه را براي ابتلا به هموروئيد فرآهم ميكنند. بسته به ميزان فشار وارد شده حين عمل دفع و تعداد دفعات تجربهي يبوستهاي سنگين و آزاردهنده، آسيب وارده به عروق ناحيهي مقعد شدت مييابد. با هر بار تكرار شدن اجابت مزاجهاي طولاني و سخت، اختلال در عملكرد دريچه انتهايي روده و آسيب عروقي بيشتر و بيماري در فرد پيشرفتهتر خواهد شد. در نهايت فرد زماني متوجه جراحت كانال مقعد خود خواهد شد كه نشانههايي چون درد و خونريزي ظاهر شود.
بيماري هموروئيد ميتواند با علايم و نشانههاي متفاوتي در هر فرد بروز كند. توجه به موقع به نشانهها و پيگيري فوري آنها بهترين راهكار درماني اين بيماري است. به دليل آسيب ديدن ناحيهي مقعدي در اين بيماري دور از ذهن نيست كه در ۹۹ درصد موارد كسي جز خود فرد متوجه آن نخواهد شد. اگرچه نميتوان اين توقع را از كودكان يا افراد عقبمانده داشت ولي در آنان نيز والدين يا اطرافياني هشيار ميتوانند در آگاهي به موقع از آن مفيد باشند.
برگرفته از سايت ايران كلينيك: